Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

A "fegyver nélküli önvédelem" orosz tudományát a XX. század első éveiben alapították.

 

 Teljes orosz neve: "Samozashita Bez Oruzhiya".

Ez egy teljes egészében tudományos kutatás, fejlesztés eredményeként kialakult stílus. Az akkori Szovjetúnióban létező különböző, többnyire birkózó stílusok ( pl.: a kazah kurash, a moldáv trinte, az örmény kokh ) és a versenyzések előtti judo technikái adják a vázát. Alapos gondossággal megvizsgálták a világ összes akkor ismert küzdősportját, ezzel lehetővé téve hadseregük közelharci szisztémájának gyarapítását.   Természetesen azóta is alakult, változott a rendszer.

 

1918-ban Lenin létrehozta a "Vseobuch"-ot, a Vörös Hadsereg kiképzéséért felelős testületet. Lenin akkori segédje, Joszeb Dzsugasvili ( Sztálin ) a későbbi Vorosilov marshallt bízta meg a harci módszerek kutatásával. Ő pedig a "Dynamo" csapatot alkotta meg a feladat végrehajtására.

 

A "Dynamo" tagjai voltak a sambo megalapítói. Név szerint: Anatolij A. Kharlampiev, Viktor A. Spiridinov, Vasilij Sergejevich Oschepkov, Ivan Vasilyev. Egy közülük, Vasili Oschepkov, judot, karatét oktatott a Vörös Hadsereg elit erőinek a Vörös Hadsereg Központjában . Megszerezte a judo megalapítójától, Kano Jigoro-tól a „nidan”-t, a második fokozatú fekete övet, és egyike volt az első idegeneknek (külföldieknek), akik judo-t tanultak Japánban és Kano filozófiáját alkalmazta az új szovjet művészet megalapozásához.  Oschepkov kiváló baráti viszonyt alakított ki Jigoro Kano-val. A Kodokanra is felvették 1911. október 29-én. Oroszországba visszatérve a Moszkvai Fizikai Kultúra Intézetben, illetve a Központi Vörös Hadsereg Házban kezdte az oktatást.

 

Míg Oschepkov Japánba, Kharlampiev az ország nyugati, déli részeire utazott az ősi, törzsi módszerek felkutatására, Spiridonov pedig Mongóliába és Kínába ment ugyanezzel a céllal. A folyamat tíz évig tartott.

 

Kép Spiridonov neveltetésében az orosz harcművészet őshonos stílusai nagy szerepet kaptak.  Spiridinov szerint: "Lehetetlen csak egy rendszert használni önmagunk védelmekor.
Minden hasznos módszer alkalmazása szükséges." „Könnyű stílusa” azon a tényen alapszik, hogy az orosz-japán háború alatt elszenvedett egy szuronysérülést, minek következtében bal lábára megnyomorodott. Közösen remélték, hogy az orosz stílusok a Kano Jigoro jujutsu-jából származó technikák keresztezésével fejleszthetők új stílussá. Oschepkovot az 1937-es politikai tisztogatások során fejbe lőtték. Következő évben Spiridinov munkájának eredményeképpen 1938. november 16-án a sambo hivatalosan is a SZU nemzeti birkózó stílusa lett.
1966-ban a FILA ( Nemzetközi Amatőr Birkózó Szövetség ) a sambot a harmadik nemzetközi birkózó stílusként ismerte el és 1980-ban a moszkvai olimpián bemutató sportág volt, de csak ezután alakult a legnagyobb önálló világszervezete a FIAS. Ez a szervezet rohamosan fejlődik, és nagy munkát fektet a Sambo térhódítására világszerte. Működik a sportágban két „kisebb”,jelentős szervezet, az ICSU (International Combat Sambo Union), székhelye: Riga, Lettország, és a World Combat Sambo Federation, Moszkvai székhellyel.

 

 

Free Music
Free Music